Składniki :
- 3 szklanki ryżu do risotto
- 1 por tylko biała część
- pół szklanki utartego delikatnego w smaku sera np edamski, gouda
- opakowanie sera pleśniowego z niebieską pleśnią
- kilka szklanek bulionu drobiowego do podlewania podczas duszenia risotto
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1/3 szklanki śmietanki 36%
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- natka pietruszki do podania
- 1/3 szklanki utartego parmezanu
Wykonanie :
Na maśle podsmażyć posiekanego drobno pora z czosnkiem, solą i pieprzem a następnie dodać ryż i smażyć razem kilka minut cały czas mieszając. Następnie dodać wino i wymieszać. Dusić aż płyn zostanie wchłonięty całkowicie przez ryż a następnie podlewać stopniowo bulionem i powtarzać za każdym razem gdy ryż wchłonie płyn. Gdy ryż będzie już miękki dodać utarte sery i pokruszony ser pleśniowy i całość dusić i mieszać aż sery dokładnie się połączą z ryżem. Sprawdzić smak, doprawić jeżeli to konieczne, dodać śmietankę, całość wymieszać i od razu podawać posypane natką pietruszki.