Składniki :

  • 3 cukinie pokrojone w długie paski po całej długości warzywa by można było je zwinąć w roladki
  • serek mój ulubiony
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • opakowanie łososia lub pstrąga wędzonego
  • opakowanie szynki długodojrzewającej w plastrach
  • 1 zielony ogórek
  • szczypiorek
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
  • sól, pieprz
  • ostra oliwa
  • łyżka masła
  • opakowanie rukoli
  • czerwony kawior
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku

Wykonanie :

Plastry cukinii posolić, odstawić na bok i gdy puści wodę odsączyć i wytrzeć do sucha. Przyprawić ponownie solą i pieprzem a następnie na rozgrzanej oliwie z masłem usmażyć z obu stron aż lekko się zarumieni. Serek wymieszać z posiekaną zieleniną, czosnkiem, cebulą, doprawić do smaku, dodać jogurt. Plastry ostudzonej i osączonej z tłuszczu cukinii smarować serkiem a następnie układać na nich kawałki ryby, paski ogórka i zawijać w rulon. Gotowe rulony spinać wykałaczką i na czubku ozdabiać kawiorem. Drugie roladki zrobić z plastrami szynki, paskami ogórka i zawijać z rukolą. Do roladek można dodać sery pleśniowe, owoce morza i inne warzywa.