
Składniki :
- 3 cukinie pokrojone w długie paski po całej długości warzywa by można było je zwinąć w roladki
- serek mój ulubiony
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- opakowanie łososia lub pstrąga wędzonego
- opakowanie szynki długodojrzewającej w plastrach
- 1 zielony ogórek
- szczypiorek
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
- sól, pieprz
- ostra oliwa
- łyżka masła
- opakowanie rukoli
- czerwony kawior
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
Wykonanie :
Plastry cukinii posolić, odstawić na bok i gdy puści wodę odsączyć i wytrzeć do sucha. Przyprawić ponownie solą i pieprzem a następnie na rozgrzanej oliwie z masłem usmażyć z obu stron aż lekko się zarumieni. Serek wymieszać z posiekaną zieleniną, czosnkiem, cebulą, doprawić do smaku, dodać jogurt. Plastry ostudzonej i osączonej z tłuszczu cukinii smarować serkiem a następnie układać na nich kawałki ryby, paski ogórka i zawijać w rulon. Gotowe rulony spinać wykałaczką i na czubku ozdabiać kawiorem. Drugie roladki zrobić z plastrami szynki, paskami ogórka i zawijać z rukolą. Do roladek można dodać sery pleśniowe, owoce morza i inne warzywa.