Składniki :

  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 słoiczki krewetek w zalewie
  • 1 opakowanie dużych mrożonych krewetek
  • opakowanie łososia wędzonego
  • majonez light
  • 2 ząbki czosnku
  • cukier, sól, pieprz, chili
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka masła
  • oliwa
  • łyżka posiekanej natki pietruszki do posypania porcji
  • dowolna sałata do przybrania
  • 3 grejpfruty wydrążone z środków tak, by powstały miseczki (przekrojone na pół i wydrążone lub tylko z odciętymi czapeczkami – w zależności od tego, jak duże miseczki chcemy uzyskać)

Wykonanie :

Na początku należy przygotować sos : 3 łyżki majonezu połączyć z przyprawami, dodać 1 przeciśnięty czosnek i środek jednego z grejpfrutów – obrany z błonek. Składniki sosu zblendować na gładko. Przygotować w wybrany sposób miseczki z grejpfrutów, lekko zalać wrzątkiem i osuszyć. Na maśle z oliwą, sokiem cytrynowym, przyprawami i 1 ząbkiem czosnku usmażyć krewetki. Ostudzić i wymieszać z krewetkami ze słoiczków bez zalewy. Seler posiekać drobno, sałaty podzielić na drobniejsze liście, łososia podzielić na drobniejsze kawałki. W miseczkach ułożyć na spodzie sałatę, następnie wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą i z sosem, włożyć do miseczek, na wierzchu ułożyć po krewetce i kawałku łososia. Całość lekko przyozdobić liściem sałaty, natką pietruszki i tak przygotowane sałatki podawać schłodzone.