Składniki :
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 słoiczki krewetek w zalewie
- 1 opakowanie dużych mrożonych krewetek
- opakowanie łososia wędzonego
- majonez light
- 2 ząbki czosnku
- cukier, sól, pieprz, chili
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka masła
- oliwa
- łyżka posiekanej natki pietruszki do posypania porcji
- dowolna sałata do przybrania
- 3 grejpfruty wydrążone z środków tak, by powstały miseczki (przekrojone na pół i wydrążone lub tylko z odciętymi czapeczkami – w zależności od tego, jak duże miseczki chcemy uzyskać)
Wykonanie :
Na początku należy przygotować sos : 3 łyżki majonezu połączyć z przyprawami, dodać 1 przeciśnięty czosnek i środek jednego z grejpfrutów – obrany z błonek. Składniki sosu zblendować na gładko. Przygotować w wybrany sposób miseczki z grejpfrutów, lekko zalać wrzątkiem i osuszyć. Na maśle z oliwą, sokiem cytrynowym, przyprawami i 1 ząbkiem czosnku usmażyć krewetki. Ostudzić i wymieszać z krewetkami ze słoiczków bez zalewy. Seler posiekać drobno, sałaty podzielić na drobniejsze liście, łososia podzielić na drobniejsze kawałki. W miseczkach ułożyć na spodzie sałatę, następnie wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą i z sosem, włożyć do miseczek, na wierzchu ułożyć po krewetce i kawałku łososia. Całość lekko przyozdobić liściem sałaty, natką pietruszki i tak przygotowane sałatki podawać schłodzone.