Składniki :
- opakowanie kalmarów
- opakowanie krewetek
- opakowanie makaronu kokardki lub muszelki
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- oliwa z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- masło
- sól,pieprz,świeże chili
- musztarda
- szczypiorek
- czerwona papryka
- pomidorki koktajlowe
- czerwona cebula
- rukola
Wykonanie :
Owoce morza (dokładna ilość wedle uznania ale nie mniej niż po pół szklanki z danego produktu) usmażyć na maśle z przyprawami, posiekanym chili, posiekaną drobno cebulą i 2 ząbkami czosnku a pod koniec duszenia podlać łyżką wina, dodać posiekaną natkę i dusić minutę. Odstawić do ostygnięcia.
Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie, przepłukać pod bieżącą wodą i po odcieknięciu wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek i odstawić na bok. Do reszty wina dodać 4 łyżki oliwy, resztę przeciśniętego czosnku, musztardę, sól, pieprz i całość dokładnie zmiksować na gładki i kremowy sos. W razie, gdyby sos był zbyt rzadki można go zagęścić dodając stopniowo oliwę i ponownie całość miksując. Na półmisku ułożyć rukolę, do miski z makaronem dodać ostudzone owoce morza z całym sosem, posiekaną paprykę, pomidorki, szczypiorek i sos. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na rukolę.