Składniki :

  • 0,5 kg polędwiczek z indyka
  • sałata lodowa
  • zielone oliwki
  • 1 pomidor
  • 3/4 szklanki śmietany 12%
  • 4 łyżki ostrej oliwy z chili
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki sosu sojowego grzybowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 szczypty płatków chili, sól, pieprz, szczypta grubo mielonej suszonej ostrej papryki

Wykonanie :

Polędwiczki pokroić na cienkie szerokie plastry, przyprawić solą, pieprzem, płatkami chili, papryką i wszystkimi sosami i odstawić do marynowania na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki. Na rozgrzanej oliwie z dodatkiem oleju (by się nie spaliła) smażyć polędwiczki na mocno rumiano. Zdjąć z tłuszczu, tłuszcz lekko przestudzić a następnie wymieszać ze śmietaną na gładki sos. Sałatę posiekać, ułożyć na półmisku, dodać posiekanego pomidora, oliwki, całość polać sosem a na wierzchu ułożyć wcześniej pokrojone w paski polędwiczki.