Składniki :

  • małe ziemniaczki ugotowane w mundurkach, mogą być młode
  • opakowanie rukoli
  • 3 kulki mozzarelli
  • 1 duża słodka półtwarda gruszka
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Dressing :

  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżka posiekanego koperku
  • 1 żółtko
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • szczypta cukru
  • łyżeczka musztardy

Wykonanie :

Wszystkie składniki dressingu połączyć ze sobą i ubić na gładki mus blenderem i odstawić do przegryzienia się smaków.
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.
Rukolę lekko przesiekać.
Mozzarellę pokroić w paski razem z gruszką.
Ugotowane ziemniaki [koniecznie gorące !] przekroić na 4 części, wymieszać z rukolą, mozzarellą, gruszką, przyprawić i skropić całość sokiem cytrynowym.
Sałatkę polać przygotowanym wcześniej dressingiem i lekko wymieszać.
Podawać od razu póki ziemniaki są gorące a mozzarella lekko stopiona.