Składniki :
- małe ziemniaczki ugotowane w mundurkach, mogą być młode
- opakowanie rukoli
- 3 kulki mozzarelli
- 1 duża słodka półtwarda gruszka
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Dressing :
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- łyżeczka octu winnego
- łyżka posiekanego koperku
- 1 żółtko
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- szczypta cukru
- łyżeczka musztardy
Wykonanie :
Wszystkie składniki dressingu połączyć ze sobą i ubić na gładki mus blenderem i odstawić do przegryzienia się smaków.
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.
Rukolę lekko przesiekać.
Mozzarellę pokroić w paski razem z gruszką.
Ugotowane ziemniaki [koniecznie gorące !] przekroić na 4 części, wymieszać z rukolą, mozzarellą, gruszką, przyprawić i skropić całość sokiem cytrynowym.
Sałatkę polać przygotowanym wcześniej dressingiem i lekko wymieszać.
Podawać od razu póki ziemniaki są gorące a mozzarella lekko stopiona.