Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka pokrojona w grubą kostkę
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte lub utarte
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka ostrego keczupu
  • 1 łyżka sosu bbq
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, chili w płatkach, słodka, ostra i wędzona papryka
  • szczypta oregano
  • ewentualnie warzywa urozmaicające szaszłyki : mini pomidorki, cukinia, cebula, czerwona papryka itp

Wykonanie :

Na początku należy przygotować marynatę do mięsa : wymieszać koncentrat z keczupem, sosem bbq, przyprawami, oregano, czosnkiem, winem, dokładnie wymieszać całość, dodać mięso i ponownie dokładnie wymieszać by mięso było całkowicie pokryte marynatą. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc lub na kilka godzin. Wyjąć mięso z marynaty na 2h przed grillowaniem z lodówki by nabrało temperatury pokojowej. Następnie ponadziewać mięsne kawałki z ewentualnymi warzywami na wykałaczki do szaszłyków i grillować na rumiano z obu stron. Można użyć grilla elektrycznego, gazowego lub klasycznego węglowego. Podawać z sałatkami.