Składniki :
- – bagietka
- – 3 ząbki czosnku
- – 4 łyżki oliwy
- – puszka tuńczyka w sosie własnym
- – 15 dag pokrojonego w cienkie plasterki sera (gouda np)
- – 3 mięsiste pomidory (mocno czerwone, dojrzałe)
- – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- – sól, pieprz kolorowy
Wykonanie :
Bagietkę pokroić na ukośne plastry, opiec w tosterze lub w piekarniku. Czosnek posiekać, utrzeć z solą i oliwą. Pomidory pokroić na tyle plastrów ile jest kromek bagietki. Tuńczyka osączyć. Każdy tost posmarować z obu stron oliwą z czosnkiem, przykryć – kolejno – plastrem pomidora, porcją tuńczyka i znów serem, posypać posiekaną natką. Piekarnik nagrzać do 250’C i piec tosty póki ser sie nie rozpuści. Dobrą metodą jest też upieczenie ich na grillu.