Składniki :

  • 1 mały seler
  • 1 duża marchewka
  • 2 duże pietruszki
  • 1 por
  • słoik kiszonych domowych twardych ogórków
  • woda z kiszenia ogórków [ilość wedle uznania i własnych upodobań smakowych – kwasowych]
  • sól, pieprz, kostka mięsna, kostka warzywna, liście laurowe, ziela angielskie
  • koperek
  • 2 łyżki śmietany10 cieniutkich plasterków wędzonej szynki
  • czubata łyżka masła

Wykonanie :

Warzywa utrzeć na tarce na grubych oczkach, zalać wodą i gotować na średnim ogniu dodając wszystkie przyprawy, koperek, masło, wodę z ogórków i posiekaną w cieniutkie paseczki szynkę.
Zupę gotować 30 minut na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas sprawdzając smak i ewentualnie dodając przypraw i wody z ogórków.
Gdy zupa będzie gotowa [powinna być gęsta] zaciągnąć ją śmietaną [nie jest to konieczne]

10818074_392016814289494_1983108240_n