Składniki :
- 1 mały seler
- 1 duża marchewka
- 2 duże pietruszki
- 1 por
- słoik kiszonych domowych twardych ogórków
- woda z kiszenia ogórków [ilość wedle uznania i własnych upodobań smakowych – kwasowych]
- sól, pieprz, kostka mięsna, kostka warzywna, liście laurowe, ziela angielskie
- koperek
- 2 łyżki śmietany10 cieniutkich plasterków wędzonej szynki
- czubata łyżka masła
Wykonanie :
Warzywa utrzeć na tarce na grubych oczkach, zalać wodą i gotować na średnim ogniu dodając wszystkie przyprawy, koperek, masło, wodę z ogórków i posiekaną w cieniutkie paseczki szynkę.
Zupę gotować 30 minut na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas sprawdzając smak i ewentualnie dodając przypraw i wody z ogórków.
Gdy zupa będzie gotowa [powinna być gęsta] zaciągnąć ją śmietaną [nie jest to konieczne]