Składniki :

  • 4 duże ziemniaki [ilość na dwie osoby]
  • 1 duży pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • 10 średniej wielkości pieczarek
  • 1 duża biała cebula
  • mały kawałek chudego boczku [opcjonalnie ale dodaje on fajnego smaczku do sosu]
  • olej
  • masło
  • czosnek [cała główka]
  • 1/3 średniej wielkości strączka chili [kawałek bez pestek]
  • 1 pierś z kurczaka
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz, czubryca czerwona i zielona, jarzynka, curry, papryka czerwona słodka i ostra, kurkuma

Wykonanie :

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z całym posiekanym czosnkiem, szczyptą kurkumy, posiekanym chili i zagnieść je z masłem i jogurtem na gładkie piure.
Jogurtu należy dać tyle, by piure nie było suche.
Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze filety, ponakrawać po długości i przyprawić solą, pieprzem, curry i paprykami.
Zrumienić na oliwie z masłem z obu stron i zdjąć z patelni.
Wszystkie warzywa i pieczarki posiekać dość drobno i raz z pokrojonym w kosteczkę boczkiem [jeśli się na niego zdecydujecie] smażyć na maśle i oleju aż wszystko będzie miękkie.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, czubrycami i ułożyć na tak przygotowanych warzywach podsmażone kawałki mięsa i dusić na małym ogniu aż mięso całkowicie się przepiecze.