Składniki :

  • wędzony boczek [średniej wielkości kawałek-ilość boczku zależy od tego jak bardzo aromatyczną i ”boczkową” zupę chcemy]
  • 5 dużych ziemniaków
  • mały kubeczek śmietany 18%
  • 1 mała cebula
  • masło
  • olej
  • bulion drobiowy [tyle ile mamy w planie ugotować zupy-do ilości bulionu należy też miarować ilość ziemniaków i boczku]
  • makaron muszelki
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe
  • oliwa z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • orzeszki piniowe
  • bazylia [świeża]
  • parmezan

Wykonanie :

Na początek należy wykonać pesto : do malaksera wrzucić natkę pietruszki, orzeszki, bazylię, czosnek, parmezan, sól, pieprz, oliwę z oliwek i zmielić na gładki leisty sos.
Boczek pokroić w kosteczkę razem z cebulą i ziemniakami [surowymi] i smażyć na mocno rumiano na maśle i oleju.
Gdy ziemniaki będą półmiękkie dolać wywar warzywny, dodać ziela angielskie, liście laurowe, sól i pieprz, wsypać do zupy makaron i gotować do miękkości ziemniaków i makaronu.
Do zupy wlać śmietanę i pesto, zmniejszyć gaz na minimum i gotować jeszcze 2 minuty.