Składniki :
- wędzony boczek [średniej wielkości kawałek-ilość boczku zależy od tego jak bardzo aromatyczną i ”boczkową” zupę chcemy]
- 5 dużych ziemniaków
- mały kubeczek śmietany 18%
- 1 mała cebula
- masło
- olej
- bulion drobiowy [tyle ile mamy w planie ugotować zupy-do ilości bulionu należy też miarować ilość ziemniaków i boczku]
- makaron muszelki
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe
- oliwa z oliwek
- 5 ząbków czosnku
- orzeszki piniowe
- bazylia [świeża]
- parmezan
Wykonanie :
Na początek należy wykonać pesto : do malaksera wrzucić natkę pietruszki, orzeszki, bazylię, czosnek, parmezan, sól, pieprz, oliwę z oliwek i zmielić na gładki leisty sos.
Boczek pokroić w kosteczkę razem z cebulą i ziemniakami [surowymi] i smażyć na mocno rumiano na maśle i oleju.
Gdy ziemniaki będą półmiękkie dolać wywar warzywny, dodać ziela angielskie, liście laurowe, sól i pieprz, wsypać do zupy makaron i gotować do miękkości ziemniaków i makaronu.
Do zupy wlać śmietanę i pesto, zmniejszyć gaz na minimum i gotować jeszcze 2 minuty.