Składniki :
- – 1 litr bulionu wołowego
- – 20 dag suszonych mieszanych grzybów
- – 2 cebule
- – pieprz,sól
- – 4 łyżki gęstej śmietany
- – mąka
- – natka pietruszki (niekoniecznie)
- – sok z cytryny
- – łyżka masła
Wykonanie :
Grzyby przepłukać,zalać przegotowaną gorącą wodą i odstawić na noc. Następnie ugotować je w tej samej wodzie pod przykryciem w której były moczone z dodatkiem cebuli i pieprzu. Ugotowane grzyby wyłowić a wywar przecedzić najlepiej przez gazę by wszystkie zanieczyszczenia zostały odcedzone. Bulion wołowy podgrzać,dolać wywar z gotowania grzybów i dodać masło. Grzyby pokroić w cienkie paski i dodać do zupy. Zagęścić zupę wodą z mąką i śmietaną,zagotować. Doprawić do smaku solą,pieprzem,sokiem cytrynowym i posypać natką pietruszki.
Najlepsze do takiej zupy grzybowej będę makaronowe muszelki lub inny makaron.