Składniki :

  • – 1 litr bulionu wołowego
  • – 20 dag suszonych mieszanych grzybów
  • – 2 cebule
  • – pieprz,sól
  • – 4 łyżki gęstej śmietany
  • – mąka
  • – natka pietruszki (niekoniecznie)
  • – sok z cytryny
  • – łyżka masła

Wykonanie :

Grzyby przepłukać,zalać przegotowaną gorącą wodą i odstawić na noc. Następnie ugotować je w tej samej wodzie pod przykryciem w której były moczone z dodatkiem cebuli i pieprzu. Ugotowane grzyby wyłowić a wywar przecedzić najlepiej przez gazę by wszystkie zanieczyszczenia zostały odcedzone. Bulion wołowy podgrzać,dolać wywar z gotowania grzybów i dodać masło. Grzyby pokroić w cienkie paski i dodać do zupy. Zagęścić zupę wodą z mąką i śmietaną,zagotować. Doprawić do smaku solą,pieprzem,sokiem cytrynowym i posypać natką pietruszki.

Najlepsze do takiej zupy grzybowej będę makaronowe muszelki lub inny makaron.