Składniki :

  • 0,5 kg pieczarek
  • rosół wołowy lub drobiowy [doskonale spełnia swoją rolę rosół z indyka np. gotowany na skrzydle i szyjce indyczej]
  • koperek
  • sól, pieprz, czubryca czerwona i zielona
  • oliwa z oliwek, olej, masło
  • śmietana 18%

Wykonanie :
Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na mieszance oliwy, oleju i masła na rumiano po czym podlać wazówką rosołu i dusić kilkanaście minut co jakiś czas mieszając.
Pieczarki przyprawić solą, pieprzem i szczyptą czubrycy czerwonej i zielonej.
Gotowe grzyby dodać do rosołu.
Śmietanę rozmieszać z rosołem w oddzielnym naczyniu [zahartować] i wlać do rosołu cały czas mieszając.
Dodać koperek do zupy.
Gotować całość na bardzo małym ogniu kilkanaście minut.
Podawać z makaronem.