Składniki :

  • 2 puszki pomidorów w kawałkach
  • 2l bulionu warzywnego ugotowanego z chili
  • opakowanie mrożonych kalmarów
  • opakowanie mrożonych krewetek
  • 1 posiekana i usmażona na maśle cebula
  • 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • cukier do smaku, sól, pieprz, sos rybny [cukier i sos rybny dodajemy wedle uznania i własnego smaku]
  • masło
  • sok z cytryny
  • koperek
  • 1 mały koncentrat pomidorowy lub karton soku pomidorowego

Wykonanie :

Na maśle z czosnkiem i cytryną, z dodatkiem przypraw [od razu w garnku w którym będzie zupa] usmażyć kalmary i krewetki [wcześniej rozmrożone i przepłukane pod bieżącą wodą]. Owoce morza zalać sokiem/koncentratem, dodać pomidory z puszki, bulion, usmażoną cebulę, koperek, przyprawy i gotować na wolnym ogniu 10 minut. Po tym czasie sprawdzić smak i doprawić słodko-kwaśno za pomocą cukru i dodatkowego soku cytrynowego a w razie zbyt mało wyczuwalnej nuty orientalnej – dodać jeszcze sosu rybnego.