Składniki :

  • -> 1,5-2 l mocnego wywaru warzywnego z kostek rosołowych warzywnych lub prawdziwego z dużej ilości warzyw
  • -> 1 kg filetów z dorsza
  • -> 2 puszki pomidorów w całości
  • -> 4 średnie ziemniaki pokrojone w dużą kostkę
  • -> 1 mała marchewka
  • -> 1 mała cebulka
  • -> 3 ząbki czosnku
  • -> 1 mała pietruszka
  • -> 1 por
  • -> mały kawałek selera
  • -> kilka łyżek soku z cytryny
  • -> masło
  • -> pęczek natki pietruszki i koperku
  • -> świeże chili
  • -> sól, pieprz

Wykonanie :

Do wywaru warzywnego wkładamy przyprawione filety ryby i na malutkim ogniu pod przykryciem gotujemy 10 minut. Dodajemy strąk chili, ziemniaki, pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, selera i pora w krążkach i dalej gotujemy 15 minut. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle dodajemy czosnek i pomidory, chwilę dusimy i dodajemy do zupy. Zupę przyprawiamy do smaku porządnie solą, pieprzem i sokiem cytrynowym by była kwaskowa. Na koniec dodajemy posiekaną zieleninę.