Składniki :

  • 2 duże filety z dorsza lub innej ulubionej ryby
  • 3 puszki pokrojonych pomidorów
  • kubek namoczonych grzybów mun
  • pół szklanki kiełków fasolki mun
  • 6 ząbków czosnku
  • pęczek kolendry
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • sól,pieprz,cukier do smaku,chili,łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki koperku
  • 2 czerwone papryki
  • 1 biała cebula
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia zupy
  • łyżeczka utartego świeżego imbiru
  • kubek rosołu drobiowego

Wykonanie :

Do garnka nalać 4 kubki zimnej wody,zagotować,dodać łyżeczkę soli i pieprzu i ułożyć podzielone na większe kawałki ryby. Gotować pod przykryciem 10 minut na małym ogniu.
Dodać pomidory,pokrojone grzyby razem z wodą z moczenia,kiełki,posiekany czosnek,posiekaną połowę kolendry,wino,koperek,pokrojone w paski papryki i cebulę,imbir i kubek rosołu i całość gotować 15 minut pod przykryciem aż papryka zmięknie.
Następnie sprawdzić smak,doprawić solą,pieprzem,octem i cukrem (tylko w razie potrzeby) a następnie zagęścić lekko zupę mąką ziemniaczaną lub pominąć ten krok.
Przed podaniem dodać do zupy pozostałą część kolendry lub rozdzielić ją w porcje w talerzach.

Zupę można podawać z makaronem np ryżowym lub sojowym.