Składniki :
- 2 duże filety z morszczuka
- 1 filet z halibuta
- 2 duże pory
- 10 pomidorków cherry
- 4 szklanki klarownego rosołu drobiowo-warzywnego
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 3 szklanki wody
- śmietana 18%
- sok z cytryny
- łyżka masła
- sól, pieprz, szczypta kolendry, ziela angielskie, liście laurowe
- natka pietruszki
- kilka kromek chleba
Wykonanie :
Filety przyprawić i skropić obficie sokiem z cytryny.
Odstawić na 15 minut.
Na maśle smażyć na małym ogniu posiekanego pora [białe i zielone części], dodać przyprawy i wlać śmietanę rozmieszaną z bulionem, wodą i winem.
Gotować na wolnym ogniu kilka minut a następnie dodać filety rybne.
Dusić na małym ogniu 10 minut.
Dodać przekrojone pomidorki i na koniec jeszcze doprawić w razie potrzeby.
Na koniec dodać świeżą natkę pietruszki.
Podawać z grzankami usmażonymi na maśle.