Składniki :

  • 2 duże filety z morszczuka
  • 1 filet z halibuta
  • 2 duże pory
  • 10 pomidorków cherry
  • 4 szklanki klarownego rosołu drobiowo-warzywnego
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 3 szklanki wody
  • śmietana 18%
  • sok z cytryny
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, szczypta kolendry, ziela angielskie, liście laurowe
  • natka pietruszki
  • kilka kromek chleba

Wykonanie :

Filety przyprawić i skropić obficie sokiem z cytryny.
Odstawić na 15 minut.
Na maśle smażyć na małym ogniu posiekanego pora [białe i zielone części], dodać przyprawy i wlać śmietanę rozmieszaną z bulionem, wodą i winem.
Gotować na wolnym ogniu kilka minut a następnie dodać filety rybne.
Dusić na małym ogniu 10 minut.
Dodać przekrojone pomidorki i na koniec jeszcze doprawić w razie potrzeby.
Na koniec dodać świeżą natkę pietruszki.
Podawać z grzankami usmażonymi na maśle.