Składniki :
- puszka groszku
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- pół selera
- 6 ząbków czosnku
- pół szklanki koperku
- pół szklanki natki pietruszki
- 6 skrzydełek z kurczaka
- makaron do podania [opcjonalnie]
- por
- mąka do zagęszczenia
- sól, pieprz, adżika pikantna, jarzynka bio, czerwona papryka słodka i ostra, ziela angielskie, liście laurowe
Wykonanie :
Mięso przyprawić przyprawami [sól, pieprz, adżika, papryki] i obsmażyć na mocno rumiano na tłuszczu. Zalać 2l wody, dodać jarzynkę, pozostałe przyprawy [ziela angielskie, liście laurowe, sól, pieprz] i gotować całość na średnim ogniu i szumować wywar. Następnie dodać posiekane w drobną kosteczkę warzywa korzeniowe, kawałek pora, posiekany czosnek, zieleninę i groszek. Gotować zupę 30 minut, sprawdzić smak i miękkość mięsa [w razie konieczności gotować aż mięso będzie wystarczająco miękkie] a następnie całość zagęścić lekko mąką [można pominąć]. Zupę posmakować, doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać samodzielnie lub z makaronem.