Składniki :

  • puszka groszku
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • pół selera
  • 6 ząbków czosnku
  • pół szklanki koperku
  • pół szklanki natki pietruszki
  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • makaron do podania [opcjonalnie]
  • por
  • mąka do zagęszczenia
  • sól, pieprz, adżika pikantna, jarzynka bio, czerwona papryka słodka i ostra, ziela angielskie, liście laurowe

Wykonanie :

Mięso przyprawić przyprawami [sól, pieprz, adżika, papryki] i obsmażyć na mocno rumiano na tłuszczu. Zalać 2l wody, dodać jarzynkę, pozostałe przyprawy [ziela angielskie, liście laurowe, sól, pieprz] i gotować całość na średnim ogniu i szumować wywar. Następnie dodać posiekane w drobną kosteczkę warzywa korzeniowe, kawałek pora, posiekany czosnek, zieleninę i groszek. Gotować zupę 30 minut, sprawdzić smak i miękkość mięsa [w razie konieczności gotować aż mięso będzie wystarczająco miękkie] a następnie całość zagęścić lekko mąką [można pominąć]. Zupę posmakować, doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać samodzielnie lub z makaronem.