Składniki :
- 2,5l bulionu drobiowego bardzo mocnego gotowanego z dużą ilością warzyw (można użyć bulionu warzywnego, bulionu z kostki albo wody ale należy dodać przyprawy jak do rosołu dla zbudowania aromatu)
- 4 duże serki topione śmietankowe
- natka pietruszki
- koperek
- 3 ząbki czosnku
- 4 pory
- 0,5 mielonej wołowiny
Wykonanie :
Do bulionu dodać posiekanego pora i czosnek i gotować aż zacznie się rozpadać. Bulion zmiksować na gładko. Dodać serki topione i gotować aż się całkowicie rozpuszczą. Dodać posiekaną zieleninę i wcześniej wysmażone na rumiano mięso wołowe. Zupę gotować kilkanaście minut, sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka lub gęsta – odparować lub dolać bulionu lub wody. Podawać z grzankami czosnkowymi.