Składniki :

  • 2,5l bulionu drobiowego bardzo mocnego gotowanego z dużą ilością warzyw (można użyć bulionu warzywnego, bulionu z kostki albo wody ale należy dodać przyprawy jak do rosołu dla zbudowania aromatu)
  • 4 duże serki topione śmietankowe
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 pory
  • 0,5 mielonej wołowiny

Wykonanie :

Do bulionu dodać posiekanego pora i czosnek i gotować aż zacznie się rozpadać. Bulion zmiksować na gładko. Dodać serki topione i gotować aż się całkowicie rozpuszczą. Dodać posiekaną zieleninę i wcześniej wysmażone na rumiano mięso wołowe. Zupę gotować kilkanaście minut, sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka lub gęsta – odparować lub dolać bulionu lub wody. Podawać z grzankami czosnkowymi.