Składniki :

  • 2 kubki suszonych grzybów
  • warzywa rosołowe [marchew,pietruszka,seler i por + czosnek]
  • pół szklanki ugotowanej kaszy pęczak
  • 1/3 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • pęczek natki pietruszki
  • śmietana 18% do zup
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe

Wykonanie :

Na początku należy ugotować rosół warzywny z dodatkiem przypraw. Grzyby suszone zalać częścią ugotowanego wywaru warzywnego i odstawić do namoczenia na godzinę a następnie posiekać w paski i usmażyć na maśle.
Wywar warzywny przecedzić przez sito, dodać usmażone grzyby, posiekaną natkę, zahartowaną wcześniej śmietanę, wszystkie ugotowane wcześniej kasze i gotować na bardzo małym ogniu kilka minut. W tym czasie wcześniej odłowioną marchew z wywaru pokroić w kostkę lub plasterki i dodać do zupy. Można zupę zaciągnąć odrobiną mąki ale nie jest to konieczne.