Składniki :

  • 0,5 kg mielonej baraniny
  • rozmaryn
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 3 średnie cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • szklanka śmietany 12%
  • kawałek wędzonego boczku
  • parmezan
  • makaron muszelki
  • sok pomidorowy [najlepiej własnej roboty] lub słoiczek koncentratu pomidorowego
  • kostki mięsne, sól, pieprz, czerwona ostra i słodka papryka, trawa cytrynowa, czubryca czerwona i zielona

Wykonanie :
Makaron ugotować w dobrze osolonej wodzie, przepłukać pod bieżącą wodą i odstawić pod przykryciem na bok.
Cebulę drobno posiekać razem z czosnkiem i usmażyć na rumiano.
Boczek pokroić drobno, usmażyć na chrupko i wmieszać w cebulę z czosnkiem.
Baraninę usmażyć na maśle lub oliwie, przyprawić do smaku przyprawami, posiekanym rozmarynem, drobno posiekaną natką pietruszki, wmieszać w nią cebulę z czosnkiem i boczkiem, przesmażyć kilka chwil razem i zalać sokiem pomidorowym [lub rozprowadzonym wodą koncentracie].
Dusić razem 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Dodać kostki mięsne, i wmieszać śmietanę.
Dusić cały czas na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
Posmakować, ewentualnie jeszcze doprawić.
Na koniec wmieszać starty drobno parmezan.
Podawać na makaronie.
Zamiast makaronu można z powodzeniem usmażyć naleśniki, zawinąć w nie farsz z baraniny, posypać parmezanem i zapiec w piekarniku.