Składniki :
- 1 bulwa kopru włoskiego (fenkuł)
- 3 opalone na czarno na gazie cebule razem z osłonkami(skórkami)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- mały kawałek selera korzeniowego
- 1 por
- 2 łodygi selera naciowego
- natka selera korzeniowego
- lubczyk
- natka pietruszki
- szklanka namoczonych we wrzątku grzybów shitake (i pokrojonych w paseczki)
- 7 ząbków czosnku
- sól,pieprz,ziela angielskie,liście laurowe
- łyżka soku z cytryny
- ulubiony drobny makaron
- łyżka masła
- opakowanie mrożonego szpinaku
Wykonanie :
Na wstępie ze wszystkich składników i przypraw (oprócz szpinaku,masła i połowy czosnku) ugotować aromatyczny i mocny warzywny bulion.
Szpinak udusić na maśle z przyprawami z przeciśniętym czosnkiem a następnie zmiksować blenderem na gładki zielony mus. Gdy wywar warzywny będzie gotowy dodać do niego szpinakowy mus i gotować na bardzo małym ogniu kilkanaście minut.
Podawać z drobnymi makaronami.