Składniki :

  • 1 bulwa kopru włoskiego (fenkuł)
  • 3 opalone na czarno na gazie cebule razem z osłonkami(skórkami)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały kawałek selera korzeniowego
  • 1 por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • natka selera korzeniowego
  • lubczyk
  • natka pietruszki
  • szklanka namoczonych we wrzątku grzybów shitake (i pokrojonych w paseczki)
  • 7 ząbków czosnku
  • sól,pieprz,ziela angielskie,liście laurowe
  • łyżka soku z cytryny
  • ulubiony drobny makaron
  • łyżka masła
  • opakowanie mrożonego szpinaku

Wykonanie :

Na wstępie ze wszystkich składników i przypraw (oprócz szpinaku,masła i połowy czosnku) ugotować aromatyczny i mocny warzywny bulion.
Szpinak udusić na maśle z przyprawami z przeciśniętym czosnkiem a następnie zmiksować blenderem na gładki zielony mus. Gdy wywar warzywny będzie gotowy dodać do niego szpinakowy mus i gotować na bardzo małym ogniu kilkanaście minut.
Podawać z drobnymi makaronami.