Składniki :

  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 100 g zakwasu [zakwas musi być aktywny]
  • 1 szklanka otrąb żytnich
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 6 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie :

Cukier połączyć z zakwasem, wodą, drożdżami i całą mąką żytnią a następnie odstawić na 15 minut.
Pozostałe składniki suche wymieszać z jogurtem, wcześniej przygotowanym zaczynem, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 2h.
Ciasto zagnieść ponownie, przełożyć do formy w której będzie pieczony chleb i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 1h.
Piec w 190*C przez około 45 minut aż chleb będzie rumiany.
IMG-20160505-WA0023