Składniki :

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 4 kubki dużej fasoli [namoczonej przez noc i ugotowanej]
  • puszka fasolki czerwonej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 1 marchew
  • kapusta włoska [1/3 główki lub więcej – wedle uznania]
  • suszona chili [można pominąć]
  • majeranek, sól, pieprz, czerwona ostra i słodka papryka, curry, przyprawa do mięsa wieprzowego, czubryca czerwona
  • olej
  • masło

Wykonanie :

Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę, przyprawić [wszystkimi przyprawami] i usmażyć na rumiano ze wszystkich stron razem z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, marchewką, chili na oleju z masłem.
Dodać pomidory, grubą fasolę i dusić na małym ogniu 40-50 minut aż mięso będzie całkowicie miękkie.
Dodać poszatkowaną kapustę i czerwoną fasolę, wymieszać i dalej dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez 15-20 minut.
Na koniec sprawdzić smak, ewentualnie doprawić.