Składniki :

  • 4 duże filety rybne [ryba dowolna]
  • około 2 l wody
  • 2 łyżeczki soli na 1 l wody
  • 1 cebula
  • pieprz, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe
  • pół pęczka natki pietruszki

Sos chrzanowy :

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 400 ml wywaru rybnego [z gotowania filetów]
  • trochę śmietany 18% do zagęszczenia sosu
  • 3 łyżki chrzanu
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Wodę z solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki, przyprawami, podsmażoną na gazie cebulą należy gotować 15 minut na średnim ogniu aż przyprawy puszczą aromat do wywaru.
Następnie należy zmniejszyć gaz na mały i ostrożnie włożyć do wywaru filety rybne.
Całość gotować pod przykryciem aż ryba będzie całkowicie ugotowana.
Filety ostrożnie wyłowić by nie połamać mięsa i odstawić na bok.
Z wywaru ubrać 400 ml potrzebne do sosu i przecedzić najpierw przez gęste sito a następnie najlepiej przez gazę by bulion był możliwie jak najczystszy.
Przecedzony rosół rybny zagotować, dodać do niego chrzan i gotować na małym ogniu cały czas mieszając przez kilka minut.
Dodać masło, rozpuścić je a następnie wymieszać mąkę ze śmietaną i wodą i zagęścić sos.
Doprawić do smaku solą i pieprzem i na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Filety rybne podawać na ciepło lub zimno polane sosem.