Składniki :
- 1 główka białej kapusty
- 1kg mielonej wołowiny
- 4 szklanki surowego ryżu Banno [wersja niebieska]
- pęczek natki pietruszki do sosu pomidorowego
- 2 wysmażone na złoto na maśle cebule
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku do sosu pomidorowego
- 1 bardzo mały kalafior utarty na tarce na dużych oczkach [lub pół większego]
- 1 duża passata pomidorowa
- 2 puszki pomidorów z dodatkiem ziół i czosnku
- 2l rosołu drobiowego [klasycznego rosołu z niedzieli]
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, przyprawa turecka, przyprawa ormiańska basturma, mielone chili, papryka słodka i ostra, curry, majeranek
- 2 utarte na dużych oczkach marchewki
- 2 utarte na dużych oczkach pietruszki
- 1 mały seler
- por
- 2 jajka
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy nastawić do gotowania sos. Passatę dodać do podgrzanego rosołu, dodać pomidory z puszki, czosnek, posiekaną natkę, sól, pieprz, majeranek, ziela angielskie, liście laurowe i gotować sos na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając od dna przez 30 minut. Następnie należy przygotować kapustę – włożyć główkę do wrzątku po wcześniejszym wykrojeniu głąba i parzyć aż zaczną się rozwarstwiać liście. Delikatnie rozdzielać liście i wyjmować z wody. Parzyć aż wszystkie liście będą odseparowane. Po lekkim ostudzeniu wykroić z liści zgrubienia i przejść do przygotowania farszu. Do mięsa dodać sól, pieprz, chili, paprykę, curry, przyprawę turecką i basturmę, wypłukany kilkukrotnie ryż, usmażoną cebulę, jajka, posiekanego pora, utartą marchew, pietruszkę i selera z kalafiorem i dokładnie całość wymieszać. Tak przygotowaną masą faszerować liście i zawijać niezbyt ciasno by ryż podczas gotowania miał miejsce by urosnąć. Gołąbki można dusić w sosie w garnku lub ułożyć na głębokiej blaszce, zalać sosem i zapiekać w piekarniku pod przykryciem. Czas pieczenia i duszenia zależy od upodobań co do twardości/miękkości kapusty ale minimum to 1,5h.