Składniki :
- 1 kg wołowiny bez kości
- 3 duże cebule
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki mielonej słodkiej papryki, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól, pieprz, kminek, majeranek
- 1 cała cytryna
- szklanka czerwonego półwytrawnego wina
- szklanka octu winnego czerwonego
- 4 łyżki masła
- oliwa
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- natka pietruszki
Wykonanie :
W dużym garnku rozgrzać masło z oliwą, dodać posiekaną w cieniutkie plasterki cebulę i smażyć aż zrobi się lekko rumiana.
Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką i kminkiem i dodać do cebuli.
Dodać drobno posiekany czosnek.
Smażyć całość cały czas mieszając aż mięso zbrązowieje.
Podlać winem i octem i dusić aż całość lekko odparuje, co jakiś czas mieszając.
Wcisnąć sok z cytryny i dodać pomidory i posiekaną natkę pietruszki.
Dodać liście laurowe i ziela angielskie, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do całkowitej miękkości mięsa.
W razie potrzeby podlewać wodą gdyby było zbyt mało płynu lub gdyby sos robił się zbyt gęsty i przywierał.
Na koniec można całość dodatkowo odparować lub zagęścić.