Składniki :

  • 1 kg wołowiny bez kości
  • 3 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól, pieprz, kminek, majeranek
  • 1 cała cytryna
  • szklanka czerwonego półwytrawnego wina
  • szklanka octu winnego czerwonego
  • 4 łyżki masła
  • oliwa
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • natka pietruszki

Wykonanie :

W dużym garnku rozgrzać masło z oliwą, dodać posiekaną w cieniutkie plasterki cebulę i smażyć aż zrobi się lekko rumiana.
Mięso pokroić w kostkę,  przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką i kminkiem i dodać do cebuli.
Dodać drobno posiekany czosnek.
Smażyć całość cały czas mieszając aż mięso zbrązowieje.
Podlać winem i octem i dusić aż całość lekko odparuje, co jakiś czas mieszając.
Wcisnąć sok z cytryny i dodać pomidory i posiekaną natkę pietruszki.
Dodać liście laurowe i ziela angielskie, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do całkowitej miękkości mięsa.
W razie potrzeby podlewać wodą gdyby było zbyt mało płynu lub gdyby sos robił się zbyt gęsty i przywierał.
Na koniec można całość dodatkowo odparować lub zagęścić.