Składniki :

  • 4 filety rybne z soli lub dorsza albo innej ulubionej dobrej gatunkowo ryby
  • 3 białe duże cebule
  • 2 puszki pomidorów w całości
  • 2 duże czerwone papryki
  • puszka pędów bambusa
  • szczypiorek (pół szklanki)
  • 4 ząbki czosnku
  • por
  • 3 całe cytryny
  • 2 całe pomidory
  • oliwa z oliwek (4 łyżki)
  • masło (1 płaska łyżka)
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liścia laurowe
  • sól,pieprz
  • chili w strąku (suszone)
  • tabasco (wedle uznania ale zupa powinna być ostra)
  • czubata łyżka pieprzu cayenne i słodkiej czerwonej papryki

Wykonanie :

Do garnka wkładamy umyte filety ryb,zalewamy wodą,dodajemy sól,pieprz,cytryny pokrojone na cząstki,cebule pokrojone w cienkie piórka,pokrojone na cząstki pomidory,odcedzone i odciśnięte całe pomidory z puszki ale bez soku,posiekany szczypiorek,czosnek posiekany w paseczki albo plasterki,por posiekany w paseczki,masło i wszystkie pozostałe przyprawy. Zupę gotujemy 45 minut. Po tym czasie ostrożnie odławiamy rybę na talerz a pozostały bulion cedzimy przez gęste sito. Do odcedzonego bulionu dodajemy pędy bambusa,sok pomidorowy z puszki po pomidorach,oliwę z oliwek i posiekaną na kosteczkę paprykę czerwoną. Całą zupę gotujemy kolejne 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Rybę rozdrabniamy na małe kawałki i dodajemy do zupy. Zupa powinna być kwaśna i dobrze przyprawiona solą i dosadnie ostra. Dla delikatniejszych polecam zmniejszenie dawki pieprzu cayenne i tabasco.