Składniki :
- 4 filety rybne z soli lub dorsza albo innej ulubionej dobrej gatunkowo ryby
- 3 białe duże cebule
- 2 puszki pomidorów w całości
- 2 duże czerwone papryki
- puszka pędów bambusa
- szczypiorek (pół szklanki)
- 4 ząbki czosnku
- por
- 3 całe cytryny
- 2 całe pomidory
- oliwa z oliwek (4 łyżki)
- masło (1 płaska łyżka)
- 3 ziela angielskie
- 3 liścia laurowe
- sól,pieprz
- chili w strąku (suszone)
- tabasco (wedle uznania ale zupa powinna być ostra)
- czubata łyżka pieprzu cayenne i słodkiej czerwonej papryki
Wykonanie :
Do garnka wkładamy umyte filety ryb,zalewamy wodą,dodajemy sól,pieprz,cytryny pokrojone na cząstki,cebule pokrojone w cienkie piórka,pokrojone na cząstki pomidory,odcedzone i odciśnięte całe pomidory z puszki ale bez soku,posiekany szczypiorek,czosnek posiekany w paseczki albo plasterki,por posiekany w paseczki,masło i wszystkie pozostałe przyprawy. Zupę gotujemy 45 minut. Po tym czasie ostrożnie odławiamy rybę na talerz a pozostały bulion cedzimy przez gęste sito. Do odcedzonego bulionu dodajemy pędy bambusa,sok pomidorowy z puszki po pomidorach,oliwę z oliwek i posiekaną na kosteczkę paprykę czerwoną. Całą zupę gotujemy kolejne 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Rybę rozdrabniamy na małe kawałki i dodajemy do zupy. Zupa powinna być kwaśna i dobrze przyprawiona solą i dosadnie ostra. Dla delikatniejszych polecam zmniejszenie dawki pieprzu cayenne i tabasco.