Składniki :

  • 1kg pieczarek
  • 1 duża marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cukinia
  • oliwa
  • masło
  • tarta bułka
  • natka pietruszki
  • mąka [do oprószania rąk by się masa nie kleiła]
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, curry
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku lub proszek do pieczenia

Wykonanie :

Pieczarki utrzeć na tarce na grubych oczkach razem z marchewką i cukinią [cukinia wydrążona ale w skórce], cebulę i natkę drobno posiekać, następnie wszystkie składniki smażyć na oliwie z masłem tak długo, aż płyn z pieczarek i cukinii odparuje i warzywa zaczną się na nowo smażyć. Masę zdjąć z patelni i odcedzić z resztek wilgoci na sitku. Gdy warzywa będą odsączone i ostygną dodać bułkę tartą, jajka, przyprawy, drożdże [lub proszek do pieczenia] a następnie uformować dość płaskie burgery i odstawić na 2h. Grillować burgery 10 minut w wysokiej temperaturze.