Składniki :

  • 0,5 kg mielonej jagnięciny
  • 10 namoczonych suszonych moreli posiekanych w drobną kostkę (opcjonalnie)
  • szczypta kuminu, 2 łyżki kurkumy, sól, pieprz, szczypta curry
  • 2 jajka
  • 1 cebula zmiksowana na gładko
  • pół pęczka posiekanego koperku
  • pęczek kolendry grubo posiekany
  • 2 łyżki ostrej oliwy
  • 1 małe posiekane drobno chili (lub zmiksowane razem z cebulą)

Sos jogurtowy :

  • jogurt naturalny
  • jedna gałązka kolendry drobno posiekanej
  • sok z połowy cytryny
  • słodki sos z tamaryndowca (ilość wedle uznania do smaku)

Wykonanie :

Do mięsa dodać morele, przyprawy, jajka, cebulę, chili, zieleninę i oliwę i całość bardzo dobrze wyrobić. Składniki sosu połączyć i schłodzić przed podaniem. Z mięsa formować małe kuleczki i smażyć na tłuszczu na rumiano ze wszystkich stron lub smażyć w głębokim tłuszczu albo kłaść na grillu. Podawać polane sosem i z wbitą wykałaczką.