Składniki :
- 0,5 kg mielonej jagnięciny
- 10 namoczonych suszonych moreli posiekanych w drobną kostkę (opcjonalnie)
- szczypta kuminu, 2 łyżki kurkumy, sól, pieprz, szczypta curry
- 2 jajka
- 1 cebula zmiksowana na gładko
- pół pęczka posiekanego koperku
- pęczek kolendry grubo posiekany
- 2 łyżki ostrej oliwy
- 1 małe posiekane drobno chili (lub zmiksowane razem z cebulą)
Sos jogurtowy :
- jogurt naturalny
- jedna gałązka kolendry drobno posiekanej
- sok z połowy cytryny
- słodki sos z tamaryndowca (ilość wedle uznania do smaku)
Wykonanie :
Do mięsa dodać morele, przyprawy, jajka, cebulę, chili, zieleninę i oliwę i całość bardzo dobrze wyrobić. Składniki sosu połączyć i schłodzić przed podaniem. Z mięsa formować małe kuleczki i smażyć na tłuszczu na rumiano ze wszystkich stron lub smażyć w głębokim tłuszczu albo kłaść na grillu. Podawać polane sosem i z wbitą wykałaczką.