Składniki :

  • kilka dużych ziemniaków
  • 1 pierś z kurczaka
  • czerwona papryka
  • olej
  • sól, pieprz
  • mąka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • 2 jajka

Wykonanie :

Ziemniaki zmiksować w blenderze razem z czosnkiem i cebulą.
Porządnie posolić i odstawić na bok na 20 minut by masa puściła jak najwięcej płynu.
Odsączyć masę na sitku przeciskając ją i ucierając by pozbyć się jak największej ilości płynu.
Gdy masa będzie możliwie jak najbardziej sucha dodać przyprawy, pokrojoną bardzo drobno pierś z kurczaka i paprykę i całość zagęścić mąką a dla zwięzłości masy dodać jajka.
Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Usmażyć na oleju testowego placka w celu sprawdzenia smaku i stopnia doprawienia całości farszu.
W razie konieczności jeszcze doprawić.
Placki smażyć z obu stron na złoto i tak długo, aż zawarte w nich mięso kurczaka będzie całkowicie przepieczone [dlatego należy pokroić mięso na możliwie jak najmniejsze kawałeczki]