Składniki :

  • 0,5 kg chudego kawałka wołowiny lub jagnięciny
  • sól, pieprz, przyprawa do wołowiny
  • ser feta
  • 2 mixy sałat [dowolny rodzaj mieszanki]
  • 1 ogórek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • oliwki [dowolne, czarne lub zielone]
  • dressing : 1 łyżka soku z cytryny, oliwa, łyżeczka musztardy, sól, pieprz, 1 przeciśnięty ząbek czosnku, 2 pomidorki koktajlowe – zmiksować na gładki mus – jeżeli jest za rzadki to dodać oliwy a jeżeli zbyt gęsty to dodać wody.

Wykonanie :

Na półmisku rozłożyć mix sałat, pokrojone pomidorki i ogórka, cebulę w prążki, ser feta pokrojony w kostkę i oliwki w całości. Z podanych składników zrobić sos i polać warzywa. Mięso pokroić w plastry, zamarynować w soli, pieprzu, przyprawie do wołowiny i sosie sojowym przez godzinę a następnie na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej obsmażyć krótko z obu stron. Mięso jeszcze gorące od razu kłaść na sałatce i podawać.