Składniki :
- 0,5 kg chudego kawałka wołowiny lub jagnięciny
- sól, pieprz, przyprawa do wołowiny
- ser feta
- 2 mixy sałat [dowolny rodzaj mieszanki]
- 1 ogórek
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka sosu sojowego
- oliwki [dowolne, czarne lub zielone]
- dressing : 1 łyżka soku z cytryny, oliwa, łyżeczka musztardy, sól, pieprz, 1 przeciśnięty ząbek czosnku, 2 pomidorki koktajlowe – zmiksować na gładki mus – jeżeli jest za rzadki to dodać oliwy a jeżeli zbyt gęsty to dodać wody.
Wykonanie :
Na półmisku rozłożyć mix sałat, pokrojone pomidorki i ogórka, cebulę w prążki, ser feta pokrojony w kostkę i oliwki w całości. Z podanych składników zrobić sos i polać warzywa. Mięso pokroić w plastry, zamarynować w soli, pieprzu, przyprawie do wołowiny i sosie sojowym przez godzinę a następnie na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej obsmażyć krótko z obu stron. Mięso jeszcze gorące od razu kłaść na sałatce i podawać.