Składniki :
- 2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur w wywarze warzywnym np z kostki [oczywiście najlepszy jest prawdziwy wywar ale jeśli nie mamy czasu by taki ugotować można go zastąpić gotowym z kostki]
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka koperku
- 1 mała czerwona cebula pokrojona w piórka
- czarne oliwki do podania
- 10 suszonych pomidorów pokrojonych w paski
- sok z całej cytryny
- sól i pieprz
Zestaw warzyw do grillowania :
- 1 duża cukinia
- papryka czerwona
- papryka zielona
- papryka żółta
- 10 pomidorków scherry
- 4 łodygi selera naciowego
- ewentualnie bakłażan
Marynata go grillowanych warzyw :
- słoik zielonego pesto
- sól, pieprz
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- oliwa po suszonych pomidorach – 4 łyżki
Wykonanie :
Na początku należy połączyć składniki marynaty i dokładnie wymieszać. Warzywa pokroić i wymieszać z przygotowaną wcześniej marynatą. Grillować na tackach co jakiś czas odwracając około 20 minut uważając by warzywa nie zaczęły się przypalać.
Następnie do ugotowanej i ostudzonej kaszy dodać posiekaną zieleninę, sok cytrynowy, przyprawy, cebulę, całe oliwki i pomidory suszone. Wymieszać całość dokładnie. Ugrillowane i lekko przestudzone warzywa pokroić na mniejsze kawałki jeśli to konieczne i dodać do sałatki. Całość wymieszać i sprawdzić smak. Jeśli trzeba to przyprawić jeszcze do smaku.