Składniki :

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur w wywarze warzywnym np z kostki [oczywiście najlepszy jest prawdziwy wywar ale jeśli nie mamy czasu by taki ugotować można go zastąpić gotowym z kostki]
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka koperku
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w piórka
  • czarne oliwki do podania
  • 10 suszonych pomidorów pokrojonych w paski
  • sok z całej cytryny
  • sól i pieprz

Zestaw warzyw do grillowania :

  • 1 duża cukinia
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • papryka żółta
  • 10 pomidorków scherry
  • 4 łodygi selera naciowego
  • ewentualnie bakłażan

Marynata go grillowanych warzyw :

  • słoik zielonego pesto
  • sól, pieprz
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • oliwa po suszonych pomidorach – 4 łyżki

Wykonanie :

Na początku należy połączyć składniki marynaty i dokładnie wymieszać. Warzywa pokroić i wymieszać z przygotowaną wcześniej marynatą. Grillować na tackach co jakiś czas odwracając około 20 minut uważając by warzywa nie zaczęły się przypalać.
Następnie do ugotowanej i ostudzonej kaszy dodać posiekaną zieleninę, sok cytrynowy, przyprawy, cebulę, całe oliwki i pomidory suszone. Wymieszać całość dokładnie. Ugrillowane i lekko przestudzone warzywa pokroić na mniejsze kawałki jeśli to konieczne i dodać do sałatki. Całość wymieszać i sprawdzić smak. Jeśli trzeba to przyprawić jeszcze do smaku.