Składniki :

  • 5 krewetek tygrysich (tyle ile planowanych porcji – po jednej na porcję)
  • pół szklanki pokrojonego ananasa
  • sałata lodowa
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki soku z puszki po ananasie
  • 4 łyżki oliwy z chili
  • łyżeczka masła
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • pół szklanki krewetek koktajlowych
  • sok z połowy cytryny
  • natka pietruszki lub kolendra

Wykonanie :

Na maśle z oliwą, wolą i pieprzem, sokiem cytrynowym, sokiem ananasowym, czosnkiem usmażyć najpierw duże krewetki, zdjąć je a następnie wrzucić i ponownie smażyć krewetki koktajlowe. W pucharkach jak na lody układać warstwami sałatę lodową, cebulę pokrojoną w krążki, ananasa, pomidorki przekrojone na połówki, a następnie całość zalewać sosem z patelni z małymi krewetkami i na wierzchu każdej porcji układać po jednej krewetce tygrysiej. Całość na koniec można ozdobić albo natką pietruszki albo kolendrą.