Składniki :

  • 4 jajka na twardo
  • mrożona fasolka szparagowa
  • 3/4 szklanki przecedzonego rosołu drobiowego [najlepiej domowego]
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • oliwa z oliwek
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 3 czerwone cebule
  • sałata lodowa
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • sól, pieprz
  • koperek
  • natka pietruszki
  • czarne oliwki
  • łyżeczka musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sałata rzymska

Wykonanie :

Na początku należy zrobić sos : do rosołu [bulionu drobiowego] dodać sok cytrynowy, 5 łyżek oliwy z oliwek, przyprawy, posiekany koperek i natkę pietruszki, musztardę, przeciśnięty czosnek, śmietanę i całość zmiksować blenderem na gładki sos.
Powinien być lekko lejący ale nie za rzadki dlatego należy ostrożnie dawkować bulion drobiowy – najlepiej na 3 razy dodając go partiami.
Sos odstawić do lodówki na 3h.
W misce wymieszać drobno posiekane sałaty, dodać jajka w plasterkach, oliwki w całości, cebule w piórkach, ugotowaną i ostudzoną fasolkę, poprzekrawane na pół pomidorki i odcedzonego i lekko pokruszonego tuńczyka.
Składniki obficie polać schłodzonym sosem i delikatnie wymieszać.