Składniki :

  • – 1 kg ziemniaków gotujących się na twardo
  • – 4 czerwone cebule
  • – 2 łyżki ulubionych ziół, np. bazylia, tymianek, oregano (zmieszane)
  • – 400 ml bulionu warzywnego z kostki
  • – 4 łyżki octu winnego
  • – 1 łyżka musztardy
  • – sól, pieprz, 1 szczypta cukru
  • – 1 ogórek zielony sałatkowy
  • – świeży koperek

Wykonanie :

Ziemniaki ugotować bez skóry w osolonej wodzie, odlać i odstawić do ostygnięcia. Cebulę posiekać w drobną kostkę, wymieszać z ziołami, bulionem, octem i musztardą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki pokroić w grube kawałki, ogórka wypestkować i pokroić w cztery części. Oba składniki polać sosem i odstawić na 30 minut. W razie potrzeby ponownie przyprawić do smaku i posypać grubo posiekanym koperkiem.