Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- sól, pieprz
- mąka do zagęszczenia sosu
- olej do smażenia
- łyżka masła
- pół szklanki wytrawnego sherry
- 1l bulionu drobiowego
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- pół łyżeczki tymianku
- 0,5 kg małych pieczarek
- pół szklanki śmietanki 30%
Wykonanie :
Na maśle z olejem wysmażyć pieczarki przekrojone na połówki lub pozostawione w całości. Dodać tymianek, pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, przyprawy, czosnek i smażyć razem cały czas mieszając do momentu aż mięso straci surowość. Dodać śmietankę, sherry, bulion i dusić 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Sos zagęścić, zagotować, sprawdzić smak i doprawić w razie konieczności. Podawać z ziemniakami piure.