Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • sól, pieprz
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • olej do smażenia
  • łyżka masła
  • pół szklanki wytrawnego sherry
  • 1l bulionu drobiowego
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • pół łyżeczki tymianku
  • 0,5 kg małych pieczarek
  • pół szklanki śmietanki 30%

Wykonanie :

Na maśle z olejem wysmażyć pieczarki przekrojone na połówki lub pozostawione w całości. Dodać tymianek, pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, przyprawy, czosnek i smażyć razem cały czas mieszając do momentu aż mięso straci surowość. Dodać śmietankę, sherry, bulion i dusić 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Sos zagęścić, zagotować, sprawdzić smak i doprawić w razie konieczności. Podawać z ziemniakami piure.