Składniki :

  • makaron świderki
  • wędzony łosoś [filet lub na tacce]
  • czerwona papryka
  • oliwa
  • śmietanka 30 % – małe opakowanko
  • czosnek – ilość wedle uznania, można dodać bardzo dużo lub np tylko jeden ząbek
  • sól, pieprz
  • rukola [pół opakowania]
  • ser gorgonzola [średniej wielkości kawałek]
  • pomidorki koktajlowe [5 sztuk]

Wykonanie :

Makaron ugotować, przepłukać i odstawić na bok.
Łososia podzielić na paski, paprykę pociąć na paski a następnie usmażyć na oliwie aż zmięknie.
Czosnek drobno posiekać, rukolę posiekać lub pociąć nożyczkami.
Pomidorki poprzekrawać na pół.
Śmietankę podgrzać, dodać ser i cały w niej stopić.
Doprawić do smaku, dodać łososia, paprykę, czosnek i dusić na małym ogniu kilka minut.
Następnie dodać pomidorki, rukolę i makaron i podgrzewać aż wszystko będzie gorące.
Całość wymieszać dokładnie i od razu podawać.