Składniki :
- makaron świderki
- wędzony łosoś [filet lub na tacce]
- czerwona papryka
- oliwa
- śmietanka 30 % – małe opakowanko
- czosnek – ilość wedle uznania, można dodać bardzo dużo lub np tylko jeden ząbek
- sól, pieprz
- rukola [pół opakowania]
- ser gorgonzola [średniej wielkości kawałek]
- pomidorki koktajlowe [5 sztuk]
Wykonanie :
Makaron ugotować, przepłukać i odstawić na bok.
Łososia podzielić na paski, paprykę pociąć na paski a następnie usmażyć na oliwie aż zmięknie.
Czosnek drobno posiekać, rukolę posiekać lub pociąć nożyczkami.
Pomidorki poprzekrawać na pół.
Śmietankę podgrzać, dodać ser i cały w niej stopić.
Doprawić do smaku, dodać łososia, paprykę, czosnek i dusić na małym ogniu kilka minut.
Następnie dodać pomidorki, rukolę i makaron i podgrzewać aż wszystko będzie gorące.
Całość wymieszać dokładnie i od razu podawać.