Składniki :
- 1 biała duża cebula
- szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
- szklanka ugotowanego czerwonego ryżu
- szklanka ugotowanego białego ryżu
- pół szklanki otrębów owsianych zmielonych
- 3 jajka
- 0,2 kg zmielonego mięsa wieprzowego z dowolnego kawałka
- 0,2 kg zmielonego mięsa drobiowego z dowolnego kawałka
- pół szklanki rosołu drobiowego, rosołu z kostki lub jarzynki albo zwykłej wody do namoczenia otrąb – w zamian za bułkę tartą
- passata pomidorowa 1l
- natka pietruszki
- 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz, pomidory z czosnkiem i bazylią, adżika pikantna
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- łyżeczka masła
Wykonanie :
Cebulę posiekać drobno i usmażyć na maśle z dodatkiem czosnku i soli z pieprzem. Podzielić ją na pół. Mięso wymieszać z ryżem i soczewicą, jajkami, namoczonymi w rosole otrębami, połową usmażonej cebuli, solą, pieprzem, adżiką i całość mocno wyrobić. Uformować małe klopsiki. Passatę zagotować, dodać ziela angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, pomidory z czosnkiem i bazylią, pozostałą część usmażonej cebuli, posiekaną natkę i gotować 10 minut na małym ogniu. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i wrzucić przygotowane klopsiki. Dusić na małym ogniu co jakiś czas delikatnie mieszając aż klopsiki będą gotowe. Podawać z warzywami z wody.