Składniki :

  • 1 biała duża cebula
  • szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
  • szklanka ugotowanego czerwonego ryżu
  • szklanka ugotowanego białego ryżu
  • pół szklanki otrębów owsianych zmielonych
  • 3 jajka
  • 0,2 kg zmielonego mięsa wieprzowego z dowolnego kawałka
  • 0,2 kg zmielonego mięsa drobiowego z dowolnego kawałka
  • pół szklanki rosołu drobiowego, rosołu z kostki lub jarzynki albo zwykłej wody do namoczenia otrąb – w zamian za bułkę tartą
  • passata pomidorowa 1l
  • natka pietruszki
  • 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz, pomidory z czosnkiem i bazylią, adżika pikantna
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • łyżeczka masła

Wykonanie :

Cebulę posiekać drobno i usmażyć na maśle z dodatkiem czosnku i soli z pieprzem. Podzielić ją na pół. Mięso wymieszać z ryżem i soczewicą, jajkami, namoczonymi w rosole otrębami, połową usmażonej cebuli, solą, pieprzem, adżiką i całość mocno wyrobić. Uformować małe klopsiki. Passatę zagotować, dodać ziela angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, pomidory z czosnkiem i bazylią, pozostałą część usmażonej cebuli, posiekaną natkę i gotować 10 minut na małym ogniu. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i wrzucić przygotowane klopsiki. Dusić na małym ogniu co jakiś czas delikatnie mieszając aż klopsiki będą gotowe. Podawać z warzywami z wody.