Składniki :

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny
  • 2 średnie ziemniaki ugotowane i zagniecione z masłem i odrobiną śmietany na gładkie piure
  • 1 burak – ugotowany do całkowitej miękkości i zagnieciony z masłem jak ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • masło
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku

Wykonanie :

Oba mięsa przyprawić do smaku, dodać posiekaną pietruszkę, przeciśnięty czosnek, drobno posiekaną i usmażoną na maśle cebulę, jajka, piure z ziemniaków i buraka i całość bardzo dokładnie razem wyrobić na gładką masę.
Formować płaskie kotlety i smażyć na rumiano z obu stron.
Można je panierować ale nie jest to konieczne.
Podawać z sałatkami warzywnymi i do jajek sadzonych.