Składniki :
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 0,5 kg mielonej wieprzowiny
- 2 średnie ziemniaki ugotowane i zagniecione z masłem i odrobiną śmietany na gładkie piure
- 1 burak – ugotowany do całkowitej miękkości i zagnieciony z masłem jak ziemniaki
- 1 cebula
- 2 jajka
- masło
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- 3 ząbki czosnku
Wykonanie :
Oba mięsa przyprawić do smaku, dodać posiekaną pietruszkę, przeciśnięty czosnek, drobno posiekaną i usmażoną na maśle cebulę, jajka, piure z ziemniaków i buraka i całość bardzo dokładnie razem wyrobić na gładką masę.
Formować płaskie kotlety i smażyć na rumiano z obu stron.
Można je panierować ale nie jest to konieczne.
Podawać z sałatkami warzywnymi i do jajek sadzonych.