Składniki :

  • oliwa z chili
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 4 ząbki czosnku
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z cytryny
  • 2l rosołu drobiowego
  • 1 pierś z kurczaka
  • drobny makaron do podania
  • opakowanie szpinaku
  • sól, pieprz
  • 2 jajka na twardo
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki śmietanki 30%

Wykonanie :

Na maśle z oliwą podsmażyć posiekaną cebulę z porem i z czosnkiem, dodać pokrojonego drobno kurczaka i smażyć aż mięso będzie gotowe. Rosół zagotować, dodać usmażonego kurczaka z całą zawartością patelni. Podgrzewać na małym ogniu 10 minut. Na łyżce masła podsmażyć szpinak i dodać do zupy. Dodać śmietanę i skórkę z sokiem cytrynowym. Gotować zupę kolejne 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić i dodać makaron. Gotować co jakiś czas mieszając tak długo aż makaron będzie gotowy. Podawać z grzankami czosnkowymi i jajkami na twardo.