Składniki :
- oliwa z chili
- 1 cebula
- 1 por
- 4 ząbki czosnku
- skórka otarta z cytryny
- sok z cytryny
- 2l rosołu drobiowego
- 1 pierś z kurczaka
- drobny makaron do podania
- opakowanie szpinaku
- sól, pieprz
- 2 jajka na twardo
- 2 łyżki masła
- pół szklanki śmietanki 30%
Wykonanie :
Na maśle z oliwą podsmażyć posiekaną cebulę z porem i z czosnkiem, dodać pokrojonego drobno kurczaka i smażyć aż mięso będzie gotowe. Rosół zagotować, dodać usmażonego kurczaka z całą zawartością patelni. Podgrzewać na małym ogniu 10 minut. Na łyżce masła podsmażyć szpinak i dodać do zupy. Dodać śmietanę i skórkę z sokiem cytrynowym. Gotować zupę kolejne 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić i dodać makaron. Gotować co jakiś czas mieszając tak długo aż makaron będzie gotowy. Podawać z grzankami czosnkowymi i jajkami na twardo.