Składniki :
- namoczona czerstwa i odciśnięta bułka
- 4 gałązki świeżego oregano
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 szalotki
- 6 ząbków czosnku
- 20 dag mielonej cielęciny [można pominąć cielęcinę ze względu na zawartość wołowiny w przepisie więc jest to opcjonalne ale im więcej rodzajów mięsa tym smaczniejsze będą klopsiki]
- 40 dag mielonej wołowiny
- 40 dag mielonej wieprzowiny
- 30 dag mielonego mięsa drobiowego z ćwiartek [można też dodać mięso indycze]
- 2-3 jajka
- 1/3 szklanki utartego parmezanu
- sól, pieprz
Wykonanie :
Wszystkie rodzaje mięs zmielić, wymieszać ze sobą a następnie dodać przyprawy, posiekane zioła, jajka, odciśniętą z wody bułkę, parmezan, przeciśnięty czosnek, posiekaną cebulkę i formować małe klopsiki.
Układać na blasze z pergaminem i piec w piekarniku w 190*C przez 30 minut pod przykryciem a po upływie czasu odkryć klopsiki na 5-10 minut by się zrumieniły. Klopsiki można też smażyć na patelni na rumiano z każdej strony.
Podawać do makaronów, sosów pomidorowych, zapiekanek lub zup i bulionów.