Składniki :

  • namoczona czerstwa i odciśnięta bułka
  • 4 gałązki świeżego oregano
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 szalotki
  • 6 ząbków czosnku
  • 20 dag mielonej cielęciny [można pominąć cielęcinę ze względu na zawartość wołowiny w przepisie więc jest to opcjonalne ale im więcej rodzajów mięsa tym smaczniejsze będą klopsiki]
  • 40 dag mielonej wołowiny
  • 40 dag mielonej wieprzowiny
  • 30 dag mielonego mięsa drobiowego z ćwiartek [można też dodać mięso indycze]
  • 2-3 jajka
  • 1/3 szklanki utartego parmezanu
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Wszystkie rodzaje mięs zmielić, wymieszać ze sobą a następnie dodać przyprawy, posiekane zioła, jajka, odciśniętą z wody bułkę, parmezan, przeciśnięty czosnek, posiekaną cebulkę i formować małe klopsiki.
Układać na blasze z pergaminem i piec w piekarniku w 190*C przez 30 minut pod przykryciem a po upływie czasu odkryć klopsiki na 5-10 minut by się zrumieniły. Klopsiki można też smażyć na patelni na rumiano z każdej strony.
Podawać do makaronów, sosów pomidorowych, zapiekanek lub zup i bulionów.