Składniki :

  • 1 cebula
  • 1,5 l wywaru warzywno-mięsnego [rodzaj dowolny, może być z drobiu, wołowiny lub wieprzowiny albo nawet mieszany ale koniecznie gotowany z przyprawami typu ziela angielskie i liście laurowe]
  • duża główka czosnku
  • sól, pieprz,świeże chili
  • 4 duże ziemniaki
  • masło 1 łyżka
  • natka pietruszki (opcjonalnie do podania)

Wykonanie :

Cebulę posiekać drobno razem z ziemniakami,
dodać pokrojony czosnek do cebuli i ziemniaków, zalać wodą,przyprawić solą,pieprzem i chili i gotować całość do miękkości warzyw.
Bulion ze wszystkimi składnikami miksować tak długo, aż powstanie idealny gładki krem.
Przyprawić jeszcze do smaku w razie konieczności i ewentualnie dodać posiekaną zieleninę.
Jeśli zupa jest zbyt mało czosnkowa – na koniec dodać jeszcze świeżego przeciśniętego czosnku.
Podawać z grzankami.