Składniki :
- 1 cebula
- 1,5 l wywaru warzywno-mięsnego [rodzaj dowolny, może być z drobiu, wołowiny lub wieprzowiny albo nawet mieszany ale koniecznie gotowany z przyprawami typu ziela angielskie i liście laurowe]
- duża główka czosnku
- sól, pieprz,świeże chili
- 4 duże ziemniaki
- masło 1 łyżka
- natka pietruszki (opcjonalnie do podania)
Wykonanie :
Cebulę posiekać drobno razem z ziemniakami,
dodać pokrojony czosnek do cebuli i ziemniaków, zalać wodą,przyprawić solą,pieprzem i chili i gotować całość do miękkości warzyw.
Bulion ze wszystkimi składnikami miksować tak długo, aż powstanie idealny gładki krem.
Przyprawić jeszcze do smaku w razie konieczności i ewentualnie dodać posiekaną zieleninę.
Jeśli zupa jest zbyt mało czosnkowa – na koniec dodać jeszcze świeżego przeciśniętego czosnku.
Podawać z grzankami.
