Składniki :

  • 3l rosołu drobiowego [zwykłego lub ekspresowej wersji na skrzydełkach]
  • sól, pieprz, chili w płatkach
  • zioła prowansalskie, oregano do smaku
  • 0,3 kg wołowiny pokrojonej w bardzo cienkie plasterki
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów usmażonych na łyżeczce masła z czterema posiekanymi ząbkami czosnku i cebulą
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 seler naciowy posiekany i wysmażony na łyżeczce masła

Wykonanie :

Mięso przyprawić i wysmażyć na rumiano na ostrym ogniu. Do rosołu dodać podsmażone pomidory i selera naciowego, dodać zioła, passatę, wino, usmażone mięso i gotować zupę 30 minut na małym ogniu. Sprawdzić smak, doprawić do smaku wedle gustu i podawać samodzielnie lub z makaronem.
Zupę można zblendować na gładki krem lub zostawić warzywa w kawałkach.