Składniki :
- 3l rosołu drobiowego [zwykłego lub ekspresowej wersji na skrzydełkach]
- sól, pieprz, chili w płatkach
- zioła prowansalskie, oregano do smaku
- 0,3 kg wołowiny pokrojonej w bardzo cienkie plasterki
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 puszki rozdrobnionych pomidorów usmażonych na łyżeczce masła z czterema posiekanymi ząbkami czosnku i cebulą
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1 seler naciowy posiekany i wysmażony na łyżeczce masła
Wykonanie :
Mięso przyprawić i wysmażyć na rumiano na ostrym ogniu. Do rosołu dodać podsmażone pomidory i selera naciowego, dodać zioła, passatę, wino, usmażone mięso i gotować zupę 30 minut na małym ogniu. Sprawdzić smak, doprawić do smaku wedle gustu i podawać samodzielnie lub z makaronem.
Zupę można zblendować na gładki krem lub zostawić warzywa w kawałkach.