Składniki :
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3 puszki białej fasolki
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
- 3 papryki w różnych kolorach
- 2 czerwone cebule
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 duża passata pomidorowa
- płaska łyżeczka kuminu, 2 płaskie łyżeczki czerwonej ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, pół łyżeczki cynamonu, sól, pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu balsamicznego – gęstego
- pół łyżeczki cukru trzcinowego
- olej do smażenia
- łyżeczka masła
- natka pietruszki do podania
Wykonanie :
Na oleju z masłem wysmażyć posiekane drobno cebule z dodatkiem posiekanego selera naciowego i posiekanych papryk. Mięso mielone przyprawić sosem sojowym, solą, pieprzem, kuminem, paprykami, cynamonem, wymieszać z usmażonymi warzywami i ponownie razem smażyć aż straci surowość. Zalać całość passatą pomidorową, dodać fasolki, sos balsamiczny, cukier a następnie całość dusić na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając i sprawdzając smak przez około 1h. Na koniec finalnie sprawdzić smak, doprawić i w razie gdyby sos był zbyt rzadki – odparować. Podawać z ziemniakami lub ryżem i podawać z natką pietruszki i ewentualnie posypane tartym serem.