Składniki :

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 puszki białej fasolki
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
  • 3 papryki w różnych kolorach
  • 2 czerwone cebule
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 duża passata pomidorowa
  • płaska łyżeczka kuminu, 2 płaskie łyżeczki czerwonej ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, pół łyżeczki cynamonu, sól, pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu balsamicznego – gęstego
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego
  • olej do smażenia
  • łyżeczka masła
  • natka pietruszki do podania

Wykonanie :

Na oleju z masłem wysmażyć posiekane drobno cebule z dodatkiem posiekanego selera naciowego i posiekanych papryk. Mięso mielone przyprawić sosem sojowym, solą, pieprzem, kuminem, paprykami, cynamonem, wymieszać z usmażonymi warzywami i ponownie razem smażyć aż straci surowość. Zalać całość passatą pomidorową, dodać fasolki, sos balsamiczny, cukier a następnie całość dusić na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając i sprawdzając smak przez około 1h. Na koniec finalnie sprawdzić smak, doprawić i w razie gdyby sos był zbyt rzadki – odparować. Podawać z ziemniakami lub ryżem i podawać z natką pietruszki i ewentualnie posypane tartym serem.