Składniki :

  • 7 dużych ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cukinia
  • 1 średni bakłażan
  • 3 papryki w różnych kolorach
  • oliwa
  • masło
  • natka pietruszki
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • opakowanie krewetek 200g
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Ziemniaki pokroić w małą kostkę razem z cukinią i bakłażanem [wcześniej pokrojonym w grubsze plastry, zasolonym i przepłukanym-by pozbyć się goryczki], cebulę pokroić w mniejsze kawałki, czosnek posiekać drobno, papryki pokroić w grubsze kawałki,natkę drobno posiekać. Na maśle z oliwą smażyć pokrojone warzywa i natkę, doprawić do smaku. Gdy warzywa zmiękną dodać pomidory i wino. Dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż ziemniaki będą miękkie. Na maśle z oliwą usmażyć krewetki z dodatkiem cytryny i przypraw a następnie wmieszać w duszące się warzywa. Całość dokładnie wymieszać, ewentualnie jeszcze doprawić. Podawać z bagietką czosnkową.