Składniki :

  • opakowanie makaronu szpinakowego
  • 1 mała polędwica wieprzowa
  • tarty parmezan do posypania przed podaniem

Sos :

  • 1 mały słoiczek pesto czerwonego [można również wziąć pesto zielone]
  • szklanka pomidorków koktajlowych
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • łyżeczka masła
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • łyżka oliwy czosnkowej lub z chili
  • 2 czubate łyżki mascarpone
  • 1 duża cebula posiekana drobno
  • 10 małych pieczarek pokrojonych w plasterki
  • sól, pieprz, mielone chili, 3 łyżki sosu sojowego
  • pęczek natki pietruszki

Wykonanie :

Mięso pokroić w grube kawałki i przyprawić solą i sosem sojowym. Odstawić do marynowania na 2h. Następnie krótko obsmażyć na oliwie z chili na rumiano a następnie ostrożnie dopiec w piekarniku [u mnie 8 minut]. Na oliwie po smażeniu mięsa usmażyć posiekaną cebulkę, dodać masło i usmażyć pieczarki. Doprawić wszystkimi przyprawami a następnie dodać mascarpone, czosnek i pesto. Smażyć często mieszając kilka minut a następnie dolać szklankę wody lub rosołu, zagotować, sprawdzić smak, doprawić i zagęścić sos mąką. Następnie dodać do sosu pokrojone na połówki pomidorki i posiekaną natkę i po 3 minutach duszenia dodać upieczone i pokrojone mięso. Wymieszać razem i od razu podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem posypane parmezanem.