Składniki :

Mięso i marynata :

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 biała cebula pokrojona w prążki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu śliwkowego
  • łyżeczka sosu worcester
  • sól, pieprz
  • olej
  • łyżka masła

Przygotowanie mięsa :

Mięso po przyprawieniu sosami i przyprawami obłożyć w posiekaną w prążki cebulę i odłożyć do lodówki szczelnie zapakowane na 12h. Po tym czasie mięso wyjąć 2h przed rozpoczęciem smażenia. Mięso oczyścić z cebuli i marynaty a następnie obsmażyć mocno na oleju z masłem z każdej strony. Owinąć mięso w folię aluminiową i piec około 10 minut w 180*C.

Sos porowy :

  • 3 pory białe części i po małym kawałku części zielonej
  • łyża masła
  • sól, pieprz

Wykonanie sosu :

Na maśle na średnim ogniu smażyć posiekane i przyprawione pory w cienkie prążki tak długo, aż zaczną się lekko rumienić. Im dłużej będą smażone tym więcej smaku oddadzą i sos będzie smaczniejszy. Po tym czasie całość zmiksować na gładko blenderem i zagotować z odpowiednią ilością wody tak, by sos nie był zbyt gęsty ani zbyt rzadki. Sprawdzić smak i doprawić.

Piure :

  • 10 małych ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 1 główka czosnku
  • sól
  • łyżka masła

Wykonanie piure :

Wszystkie składniki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, zagnieść na gładkie piure z masłem.

Wykonanie całości :

Polędwiczkę po rozwinięciu z folii pokroić w ukośne grubsze plastry a zebrane soki jakie wypłynęły z mięsa wlać do sosu porowego dla wzbogacenia smaku. Całość podawać na sosie porowym z piure warzywnym.