Składniki :
- makaron penne
- wątróbka drobiowa
- pieczarki [ilość porównywalna do planowanej ilości wątróbki]
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- szklanka białego wytrawnego wina
- pomidorki koktajlowe
- natka pietruszki
- masło
- olej
- sól, pieprz
Wykonanie :
Czosnek i cebulę posiekać i podsmażyć na maśle z olejem i dodać pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę.
Smażyć cały czas mieszając.
Pieczarki pokroić w plasterki i dodać do smażącej się wątróbki.
Po 5 minutach smażenia dolać wino.
Przyprawić do smaku i dusić pod przykryciem 10 minut na małym ogniu.
Dodać pokrojone pomidorki i posiekaną natkę.
Dusić razem jeszcze kilka chwil.
Na koniec dodać ugotowany makaron i całość razem dokładnie wymieszać.