Składniki :
- 3 duże ziemniaki
- 2 duże papryki
- 1 cebula
- mały kawałek boczku
- sól, pieprz, czubata łyżka papryki słodkiej, ziela angielskie, liście laurowe, czubata łyżka curry, listek lub dwa curry
- 1 mała marchewka
- oregano, kolendra, kminek, majeranek
- sok z połowy cytryny
- cukier
- koperek
Wykonanie :
Do 1l wody dodać wszystkie przyprawy [przy czym ziela angielskie, liście curry i liście laurowe należy wrzucić w mały woreczek i go zawiązać by później łatwo odłowić przyprawy], pokrojoną drobno marchewkę, boczek, ziemniaki, papryki, cebulę i zioła.
Gotować tak długo, aż warzywa zaczną się rozgotowywać.
Następnie posmakować, w razie konieczności doprawić, odłowić woreczek z przyprawami i całość bardzo dokładnie zblendować na gęsty krem.
Sos powinien być mocno przyprawiony i wyrazisty.
W razie wyczuwalnej goryczy od papryki lub curry można sos lekko dosłodzić i dokwasić miodem i sokiem cytrynowym.
Na koniec do sosu dodać koperek.
Podawać z drobiowymi klopsikami do ryżu lub do parowanych i smażonych ryb.
Z powodzeniem można także ugotować w owym sosie filety rybne. [tak jak zrobiłam to ja]