Składniki :

  • 3 duże ziemniaki
  • 2 duże papryki
  • 1 cebula
  • mały kawałek boczku
  • sól, pieprz, czubata łyżka papryki słodkiej, ziela angielskie, liście laurowe, czubata łyżka curry, listek lub dwa curry
  • 1 mała marchewka
  • oregano, kolendra, kminek, majeranek
  • sok z połowy cytryny
  • cukier
  • koperek

Wykonanie :

Do 1l wody dodać wszystkie przyprawy [przy czym ziela angielskie, liście curry i liście laurowe należy wrzucić w mały woreczek i go zawiązać by później łatwo odłowić przyprawy], pokrojoną drobno marchewkę, boczek, ziemniaki, papryki, cebulę i zioła.
Gotować tak długo, aż warzywa zaczną się rozgotowywać.
Następnie posmakować, w razie konieczności doprawić,  odłowić woreczek z przyprawami i całość bardzo dokładnie zblendować na gęsty krem.
Sos powinien być mocno przyprawiony i wyrazisty.
W razie wyczuwalnej goryczy od papryki lub curry można sos lekko dosłodzić i dokwasić miodem i sokiem cytrynowym.
Na koniec do sosu dodać koperek.
Podawać z drobiowymi klopsikami do ryżu lub do parowanych i smażonych ryb.
Z powodzeniem można także ugotować w owym sosie filety rybne. [tak jak zrobiłam to ja]

IMG_20141217_173319IMG_20141217_173340IMG_20141217_173400